top of page

Διαμεσολάβηση

 

Η διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός – σε σχέση με την δικαστική διαδικασία – τρόπος επίλυσης διαφορών.


Πέραν του μεγάλου πλεονεκτήματός της, η διαμεσολάβηση είναι κατά πολύ ταχύτερη από την δικαστική διαδικασία, το σημαντικότερο – κατά την άποψή μας – χαρακτηριστικό της είναι ότι διεξάγεται – εάν ο διαμεσολαβητής επιτελέσει σωστά το έργο του –  σε ήπιο κλίμα, που επιτρέπει ακόμη και να διατηρήσουν τα μέρη καλές σχέσεις μεταξύ τους στο μέλλον διότι, εάν επιλυθεί η διαφορά τους με την διαδικασία της διαμεσολάβησης, θα πρόκειται περί απόφασης των ιδίων των μερών και όχι ενός Δικαστηρίου, που τους την επιβάλλει.


Η διαμεσολάβηση είναι λοιπόν, προκριτέα, όχι μόνο διότι είναι ταχύτερη και ολιγότερο δαπανηρή από την δικαστική ή την διαιτητική διαδικασία, αλλά, κυρίως, διότι επιτρέπει να διαφυλαχθούν – έστω και  ενδεχομένως ή έστω και εν μέρει μόνο – οι ανθρώπινες σχέσεις, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί κατά κανόνα σε μια δίκη.


Η διαμεσολάβηση ως θεσμός θεσπίστηκε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/52 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την οποία ορίσθηκε ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να εισάγουν, στο εσωτερικό Δίκαιό τους το κάθε ένα, την διαμεσολάβηση σχετικά με αστικές και εμπορικές διασυνοριακές διαφορές, το αργότερο μέχρι τη 21η Μαΐου 2011.


Στην Ελλάδα, η διαμεσολάβηση εισήχθη στην εσωτερική μας Νομοθεσία  ως εναλλακτικός τρόπος επίλυσης αστικών και εμπορικών διασυνοριακών, αλλά και ενδοσυνοριακών διαφορών με τον  Ν. 3898/ 16.12.2011, ο οποίος αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4640/2019, κατά τον οποίο θεσπίζεται υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε ευρύ φάσμα υποθέσεων. 

 

Επιπρόσθετα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ Β΄6444/31.12.2021) η κοινή υπουργική απόφαση για τη λειτουργία του θεσμού του Κτηματολογικού Διαμεσολαβητή, που θεσπίστηκε με το άρθρο 8 του Ν. 4821/2021. Κτηματολογικός Διαμεσολαβητής είναι ο Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος ολοκλήρωσε επιπλέον το πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας τουλάχιστον 20 ωρών, το οποίο διενεργείται από φορέα διά ζώσης ή με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή συνδυαστικά και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο την κατάρτιση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν ιδίως το εμπράγματο δίκαιο, τους ν. 2308/1995 και ν. 2664/1998, την εκπαίδευση σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο και ιδίως στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις διόρθωσης ανακριβούς πρώτης δήλωσης, και τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Το γραφείο της Αγγελικής Παπαθανασίου, η οποία είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, αναλαμβάνει με επιτυχία την περάτωση διαφόρων υποθέσεων, όπως εργατικές, αστικές, οικογενειακές, ιατρικές, εμπορικές, τραπεζικές και κτηματολογικές, δεδομένου ότι έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση του Διαμεσολαβητή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Μετεκπαίδευσης στη Διαμεσολάβηση σε Κτηματολογικές Διαφορές της περ. δ’ της παρ. 2 του ν. 2664/1998 (Α’ 275) και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαμεσολάβησης σε Διαφορές Ιατρικής Ευθύνης από αμέλεια.

bottom of page